How-to

Tegels plaatsen: ons advies

Onze tips en tricks die over de plaatsing van uw tegels. Meer informatie nodig? Neem dan zeker contact op.

Tegels plaatsen en voegen

Voor u kan beginnen is het belangrijk dat u uw bestelling controleert. Een tegelplan uitwerken is essentieel voor een mooi eindresultaat. Wij kunnen dit voor u uitwerken in ons 3D programma.

Verlijming

Wij adviseren om de tegel altijd te verlijmen. De ondergrond dient vlak, onbuigzaam, schoon en vetvrij te zijn. Behandel de ondergrond eventueel met een daarvoor bedoelde voorstrijk om hechting van de lijm op de ondergrond te verhogen.

Verzagen

Cementtegels kan u het best versnijden met een diamantslijper. Deze zijn er in de vorm van een watergekoelde snijtafel of u kunt ook een haakse slijper gebruiken. U kunt makkelijk hoekjes wegslijpen.

Voegen

Streef steeds naar een smalle voeg van +/- 2mm. De patronen komen het mooiste uit met een smalle voeg. Als u ook plinten plaatst, let dan op het doorlopen van de voeg.

Gebruik altijd een grijs of eventueel zilvergrijs voegmiddel. Gebruik nooit antraciet of zwart voegsel, deze bevatten pigmenten die ernstige vlekken veroorzaken in cementtegels.

Werk steeds met voegsel dat geschikt is voor natuursteen. Voeg per vierkante meter en ververs regelmatig uw spoelwater. Werk rustig en met aandacht, zodat een schoon oppervlakte ontstaat.

Voor het invoegen mag de vloer 1x geïmpregneerd worden. Zorg dat de vloer kurkdroog en proper is. 1 laag is voldoende, nooit meerdere lagen aanbrengen.

Impregneren

Stap 1 – Reinig de vloer na het voegen

Alvorens de vloer geïmpregneerd wordt, moet de vloer gereinigd worden. Het is belangrijk dat de vloer volledig vetvrij en zuiver is alvorens de definitieve impregneerlaag aan te brengen.

Reinigen kan enkele dagen na het voegen als de vloer droog is. Vermeng AKEMI STEENREINIGER volgens voorschrift, schrob de vloer en laat gedurende 15 min inwerken. Nadien is het zeer belangrijk om de vloer grondig te spoelen met helder water. Laat de vloer vervolgens 2 dagen drogen.

Stap 2 – Impregneren van de vloer na het voegen

Controleer na 2 dagen of de vloer goed droog is.

“Plastic zak-truk”: leg ’s avonds een droge plastic zak plat op de vloer. Pas als er de volgende ochtend geen condens op de onderzijde van de plastic zak zit, is de vloer droog genoeg om te impregneren.

Impregneren doet u door AKEMI ANTI-VLEK NANO onverdund aan te brengen met een verfrol, verfborstel, sponsje of katoenen doek in 3 dunne laagjes. (Breng in hal, keuken of badkamer 6 lagen aan.) Las na elke laag een tussenpauze van 20 min in.

LET OP! Indien nodig vanwege andere werkzaamheden, de vloer altijd afdekken met katoenen lakens. Gebruik nooit stuclopen of dozenkarton/Hardboard. Eventuele dilatatievoegen afkitten met schimmelwerende zuurvrije kit.

Na de laatste impregneerlaag kan u de vloer met een boenmachine met een zachte pad eronder droog boenen. De laatste laag mag nog vochtig zijn wanneer u gaat boenen.

Doe dit zeker! Het impregneermiddel trekt zo nog dieper inde cementtegel en de vloer krijgt een heel mooi patin en is veel gemakkelijker in onderhoud.

Wanneer is de vloer verzadigd met AKEMI Anti-vlek Nano?

Als u de vloer dweilt en deze droogt donker en licht op, weet u dat sommige tegels niet volledig verzadigd zijn en dus nog een impregneerlaag nodig hebben.

  • Dilatatievoegen: Een voeg die als functie heeft het uitzetten en krimpen van materialen op te vangen.
  • Kit: de verzamelnaam voor de dikvloeibare materialen, geschikt voor verlijming of als afdichting.

Hoe kunnen wij u helpen?

Bel ons

Van maandag tot vrijdag tussen 10u en 18u
In het weekend en op feestdagen tussen 11u en 17u

+32 3 326 54 64

Bezoek ons

Kom onze collectie ontdekken in één van onze showrooms. Bespreek uw plannen met ons team.

Bekijk onze locaties

Mail ons

Een vraag of opmerking? Stuur ons gerust een mail, wij beantwoorden deze met veel plezier!

info@denoudentegel.be