How-to

Zellige tegels: Hoe worden ze gemaakt?

Al meer dan 800 jaar worden Zelliges met de hand gemaakt. Vind hier alle stappen in het proces.

Om Zelliges te vervaardigen heb je klei nodig en beste kwaliteit is nog altijd in Fez terug te vinden.

Deze klei wordt gekneed en gevormd tot een formaat net groter is dan 10×10. Na het kneden wordt deze uitgedroogd en worden ze geëmailleerd in de gewenste kleur. De samenstelling van de kleuren gebeurt op artisanale wijze waardoor er al lichte kleurnuances ontstaan.

Daarna gaan de tegels de houtoven in. Deze houtovens zijn onvoorspelbaar waardoor de vlammen al een eerste verhaal schrijven op de tegels. Deze vlammen en de intensiteit van het bakproces maakt dat er een uitgesproken schakering is in de kleuren. Allemaal eenzelfde kleur maar net dat tikkeltje anders.

Na het bakken worden de tegels uit de ovens gehaald om dan op maat te worden gekapt. Elke tegel wordt persoonlijk behandeld. Het kappen is een techniek die ervoor zorgt dat er nog meer karakter wordt gevormd. Dan worden de Zelliges in dozen gestoken en wachten ze geduldig hun eindbestemming af.

Benieuwd of ze in een strak modern keuken of net een pittoreske hoeve zullen terechtkomen. Ontdek hier alvast onze schitterende collectie. Kom ze bewonderen in onze showroom of bel ons op met uw vragen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Bel ons

Van maandag tot vrijdag tussen 10u en 18u
In het weekend en op feestdagen tussen 11u en 17u

+32 3 326 54 64

Bezoek ons

Kom onze collectie ontdekken in één van onze showrooms. Bespreek uw plannen met ons team.

Bekijk onze locaties

Mail ons

Een vraag of opmerking? Stuur ons gerust een mail, wij beantwoorden deze met veel plezier!

info@denoudentegel.be