Historie

Geschiedenis van de cementtegel

Wist u dat de cementtegel oorspronkelijk in België ontstond? Graag geven wij een kijk op de rijke geschiedenis van deze kleurrijke en karaktervolle tegel.

Overzicht

De eerste  cementtegels verschenen rond 1850 in België en Frankrijk aanvankelijk als alternatief voor de veel duurdere porseleinen tegels. In den beginne maakte men vooral uni gekleurde tegels, maar in de eerste bloeiperiode van 1900 tot 1930 begon men met toepassing van Art Deco en Jugendstil patronen.

Deze typische afbeeldingen kan men tot op vandaag nog steeds vinden in Belgische en Franse herenhuizen alsook in openbare gebouwen. Deze tegels verfraaiden ook de vloeren van paleizen in Sint-Petersburg, Gaudi-huizen in Barcelona, inkomhallen in Parijs, enz.

De wereld rond

Vanwege de duurzaamheid en de relatief  eenvoudige productiemethoden werden de cementtegels ook ingezet in voormalige koloniën. Hierdoor zijn de cementtegels wereldwijd verspreid geraakt. Men vindt ze nu terug in Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië. De decoraties in de verschillende werelddelen werd aangepast aan de lokale smaak, maar het productieproces bleef overal nagenoeg hetzelfde.

Helaas raakte de cementtegel uit de mode en ging het ambacht stillaan verloren.  De cementtegel werd na de tweede wereldoorlog vervangen door andere modernere vloeroplossingen.

De Cementtegel in België

De eerste Belgische cementtegels werden vermoedelijk in Gent geproduceerd. T. Picha & Cie, oorspronkelijk een cementfabriek in 1848, startte met de productie van heel eenvoudige gegoten en éénkleurige cementtegels volgens een eigen procedé.

Fiévé & Cruls kwam met de grote doorbaak in 1871. Het was het eerste Belgische bedrijf dat drooggeperste cementtegels produceerde die zowel esthetisch als kwalitatief konden concurreren met de keramische- of mozaïekvloeren. Hierdoor was Gent lange tijd het centrum van de Belgische cementtegelnijverheid.

In Brussel en in de rest van Vlaanderen was de productie beperkter en vooral na 1896 ontstond er een hevige concurrentie met Gent.

Hoe kunnen wij u helpen?

Bel ons

Van maandag tot vrijdag tussen 10u en 18u
In het weekend en op feestdagen tussen 11u en 17u

+32 3 326 54 64

Bezoek ons

Kom onze collectie ontdekken in één van onze showrooms. Bespreek uw plannen met ons team.

Bekijk onze locaties

Mail ons

Een vraag of opmerking? Stuur ons gerust een mail, wij beantwoorden deze met veel plezier!

info@denoudentegel.be